Stanley Addington
Designer / Developer on uTemplate.pro
Are building sites on uCoz for official store. Develop a turnkey website, as well as designs of future sites.
Home » 2015 » June » 4 » I Sverige måste alla gå i skolan
3:14 PM
I Sverige måste alla gå i skolan
I Sverige måste alla gå i skolan

Alla barn i Sverige som fyller sju år måste gå i skolan. Det kallas för skolplikt och står i skollagen. I nio år måste alla barn gå i skolan. De första nio åren i skolan kallas för grundskolan. De flesta börjar i skolan samma år de fyller sju. Men alla som vill börja det år de fyller sex.

I lagen står det att barnen ska gå i skolan som mest 190 dagar varje år och högst åtta timmar om dagen. Lagen finns för att barn ska ha samma möjlighet att lära sig saker som att läsa, skriva och räkna. Skolorna har skolåret uppdelat på två terminer. En på hösten och en på våren.

Det är kommunerna som ansvarar för att det ska finnas skolplatser till alla barn. Vissa föräldrar vill undervisa barnen hemma. Det kan de göra om de får ett speciellt tillstånd av kommunen. Det finns också skolor för de barn som inte klarar av den vanliga skolan. Det kan bero på en utvecklingsstörning eller en sjukdom. 

Då finns det särskolor. I särskolor finns flera lärare än i den vanliga skolan och barnen kan få mer hjälp. De allra flesta särskolor är en del av en vanliga skola. 

Efter grundskolan kan den som vill gå i gymnasiet. De flesta svenska undgommar väljer i dag att gå i gymnasiet. I gymnasiet finns det många olika program att välja bland. Nästan alla är tre år. Vissa ämnen ingår i alla program. De kallas för kärnämnen ( Svenska, Matematik, Engelska, Idrott och hamhällskunskap ) är exepel på kärnämnen. Vissa gymnasieprogram är mer populära än andra. Där krävs det höga betyg för att gå.

Den som inte går på något av de vanliga programmen kan gå ett introduktions-program. Där kan också de som inte har godkänt i någrot av kärnämnena komma in. 

Швед улсын сургуулийн талаар бага зэрэг бичлээ.
Category: Мэдээ мэдээлэл | Views: 177 | Added by: Шөнийн_Хаан | Rating: 0.0/0
Total comments: 1